Toimintaa

To 2.10. klo 18 PISTO-KAS ryhmä.

Suunnitellaan, mitä mielenkiintoista talven aikana taas kirjotaan.

women-hair-embroidery-art-sheena-liam-fb3__700-png

 

MENNYTTÄ MENNYTTÄ MENNYTTÄ MENNYTTÄ MENNYTTÄ OHJELMAA:

Ke 27.9. klo 18 – 19.30 KIRJOITA TAAS PIAN!

kirje
Luetaan ääneen vanhoja kirjeitä ajalta, jolloin kirjoitettiin käsin ja kokonaisia lauseita ja välitettiin postitse tärkeitä tietoja ja tunteita. Mitä kirjeet kertovat ajastaan, mitä ja miten niissä kerrotaan, mitä pidetään kirjoittamisen arvoisena? Ota mukaan omia kirjeitä, tai tule vain kuuntelemaan ja kommentoimaan kirjeitten herättämiä ajatuksia.

Keskiviikkona 11.10. klo 17.30 – 19.30 ALKUsana

logo                                KIRJOITTAJAN HENGITYSHARJOITUKSIA – syventyvän kirjoittamisen työpaja

Syventyvän kirjoittamisen työpajakokonaisuus, joka tarjoaa mahdollisuuden paneutua kirjoittajan omasta elämästä kumpuaviin aiheisiin. Tapaamisissa tehdään erilaisia, inspiroivia harjoituksia. Vetäjänä kirjailija Pirjo-Riitta Tähti-Wahl

Osallistumismaksu 8 euroa/kerta. Seuraavista kerroista päätetään aina erikseen sen mukaan, miten osallistujille parhaiten sopii. Tapaamiset noin joka kolmas viikko. 

 

IMG_1969

Lauantaina 20.5. PATIKKARETKI Kuhankuonolle

Oppaana legendaarinen suomaastojen tuntija Mika Lehto. Tavoitteena heräävän luonnon ja maailmanjärjestyksen hahmottaminen. Reitin pituus 6 km Savojärven maisemissa. Noin 10 osallistujaa, hinta 25 euroa. Omat kyydit, kuskeille korvaus. Lähtö Turusta klo 10, tarkemmat koordinaatit myöhemmin.

dscn1002

NUKKEPAJA to 9.2. klo 18, Lotta Virtanen Aura of Puppetsista antaa palautetta.

alkupisten-jouluikkuna

Jouluikkunassa teatterinukketaiteilija Kirsti Huuhkan nukkehahmoja

Salon Uskelasta kotoisin oleva Kirsti Huuhka kuului suomalaisen nukketeatterin uranuurtajiin. Teatterien lisäksi hänen nukkejaan on nähty mm. TV1:n lastenohjelmissa. Huuhka teki myös aikuisten nukkeja, kuten Edith Piafista kertovaan näytelmään 1982.       Osa Huuhkan nukeista on teatterimuseossa ja osa Nukketeatteri-talo Nuketterissa Perniössä, josta ALKUpisteen jouluikkunan nuket ovat lainassa.

TAUSTATIETOJA JA HAASTATTELUJA Kirsti Huuhkasta:

Tarina ystavyydesta luottamuksesta ja rohkeudesta

Nuket ovat persoonia

SUNNUNTAINA 18.12. 2016 klo 17 Kirsti Huuhkan tytär Inkeri Huuhka kertoo ALKUpisteessä  äitinsä nukketaiteesta.

SUNNUNTAINA  8.1. 2017 klo 14-17 NUKKEPAJAJohdatus nukketekniikoihin ja nukenrakennukseen. Tarkoitettu isovanhemmille tai vastaavat taidot omaaville.              Vetäjänä Lotta Virtanen nukketeatteriammattilaisten verkosto Aura of Puppetsista, jolle juuri myönnettiin tämänvuotinen teatteritaiteen valtionpalkinto.                                

Materiaalimaksu 15 euroa. Maks 10 osallistujaa. (nukkepaja on täynnä)

STAILAUSTA KEKSELIÄÄSTI JA KEVYELLÄ KUKKAROLLA

Torstaisin 6. ja 13. lokakuuta sekä 10. ja 17. marraskuuta 2016 klo 17 

favim-com-16059

Neljän tapaamisen sarja, vetäjänä puvustaja Tuula Bergqvist

Vaatteita on kaapit pullollaan, mutta kun on lähdössä jonnekin, niin apua! mitä mä laitan päälle!! Elämä voi helpottua ratkaisevasti, jos vaatemäärä onkin rajatumpi, mutta vaatteita voi sen sijaan yhdistellä keskenään ristiin. Tapaamisten aikana saadaan esimerkkejä toimivan ja kestävän vaatekaapin rakentamisesta, tarkastellaan oman vaatekaapin sisältöä, mietitään miksi joku vaate jää käyttämättä ja mitä sille voi tehdä, tehdään tehtäviä. Mahdollisuus kokeilla uusia tyylejä sekä esitellä omaansa ja saada siitä kommentteja.

Ensimmäisellä kerralla 6.10. käsitellään perusteita, kestävyyttä ja kestävää muotia, sekä kartoitetaan seuraavien kertojen kulkua.

KAIKELLA ON PAIKKANSA

Tiistaisin 18.10, 25.10 sekä 1.11. 2016 klo 17 

jarjestys

Ammattijärjestäjä, kulttuurihistorioitsija Ilana Aalto selvittää, miksi kaappimme ja komeromme täyttyvät salakavalasti, miksi tavarasta luopuminen on vaikeaa ja miten voisimme saada selkeyttä arjen elämäämme.

Tiistai 18.10. klo 17 Ilana Aalto:   Tavaroiden merkitys yltäkylläisyyden ajassa

Tiistai 25.10. klo 17 Ilana Aalto:   Helpompi arki tavaraa vähentämällä

Tiistai 1.11. klo 17   Kokemuksia ja keskustelua. Projektisihteeri Leena Tammioja kertoo vuoden järjestelyprosessistaan, eikä ole ollenkaan varma sen onnistumisesta.

Aihepiiriin voi orientoitua tämän artikkelin kautta.

TUO PRINSSI ULJAS  SADUN IHMEMAAN…

Keskiviikkona 19.10. 2016  klo 17.00 

10-reasons-kids-need-to-read-nondisney-hero

Uljaan päivänä heti Sadun päivän jälkeen sukelletaan satujen maailmaan ja mietitään, mitä kaikkea satuhahmot meille edustavat. Palauta mieleen omaa satujen maailmaasi ja itsellesi tärkeitä satuhahmoja, vaikka täältä. Satusession vetää valokuvaterapian kouluttaja Ulla Halkola valokuvaterapian keinoin.  Osallistumismaksu 5 euroa.

TIENVIITAT SYKSYYN, TEHDÄÄN OMA SYYSMANDALA

Torstaina 22.9.2016 klo 17.00

syyskuva

Syyspäivän tasauksen päivänä tehdään itselle oma syysmandala ja etsitään omat sävyt tulevan syyskauden evästykseksi. – Ota mukaan joku syksyinen kuva, joka puhuttelee sinua itseäsi. Kuvan voi ottaa myös ALKUpisteen ympäristössä session aluksi, ja kuva tulostetaan paikalla. Mandalan tekoa ohjaa valokuvaterapian kouluttaja Ulla Halkola valokuvaterapian keinoin.

PIUHAT SEKAISIN – kapinallita kirjontaa näyttely TEHDAS-teatterilla                          sunnuntaihin 5.6. saakka (Manillan talo, Itäinen rantakatu 64, Turku)

Tule katsomaan kapinallista tapaa tehdä kirjontatöitä ja kommentoida maailman menoa! Mukana luovat kirjojat Tukholmasta, Skapande Broderi Stockholm

PIUHAT SEKAISIN -teosluettelo

ulla Ulla Halkola, Mitä hittoa?

TAIDETTA RANTOJEN ROSKISTA JA ROINASTA, VIDEO!                                                   Yllä linkki koostevideoon rantojen roskataiteesta Helsingissä, Turussa, Tallinnassa ja Pietarissa. Kiitokset kaikille urhoollisille, jotka tulitte taiteilemaan Turun rantakadulle räntä- ja raesateen saattelemana!

Tupakannatsat

TULKAA MUKAAN TEKEMÄÄN JA AVUSTAMAAN!!  Valmiille pohjille tehdään installaatioita rantojen roskista ja roinasta, paikalla on myös sukeltajia. Valokuvaajien ottamista kuvista kootaan näyttely Euroopan meripäiville  Turussa 18.-19. toukokuuta. Installaatioita voi tehdä yksin,  pareittain, perheittäin tai kaveriporukalla. TEMPAUKSEN primus motor Kristiina “Tikke” Tuura vastaa Helsingin tapahtumasta Hei Helsinki -kollektiivin kanssa, Tallinnassa vetäjänä on taiteilijaryhmä Vedelik ja Turussa ALKUpiste. Tempauksen tarkoituksena on kiinnittää huomiota Itämeren roskaantumiseen osana Puhtaat Rannat -siivoustalkoita ja Itämerihaastetta.

KIRJAPIIRI  – HITAASTI KUDOTUT NOPEAT HETKET
Torstaina 21.4.2016 klo 16-18

jaloset

Kirjailiajat Olli ja Riitta Jalonen juttelevat hitauden merkityksestä luovassa prosessissa. Yhtenä lähtökohtana on Olli Jalosen väitöstyö ”Hitaasti kudotut nopeat hetket”. Riitta Jalonen kertoo pian ilmestyvästä teoksestaan ”Kirkkaus” ja siitä, miten hän kirjoittaa teostensa ensimmäiset versiot aina käsin. Tapaaminen on yhteinen ALKUpisteen kirjonta-, kirjoittaja- ja kirjapiiriläisille.

Tähän mennessä kirjapiirissä on käsitelty: Harry Martinson, Kulkijan Pilvilinnat – Fedor Dostojevski, Idiootti, Sirpa Kähkönen, Vihan ja rakkauden liekit –  Eelis Artell, Kesän kirkas huomen – Jutta Tukia, Pieniä asioita – Veronika Ringbom kirjallisuuden merkityksestä taiteessaan – Leena Krohn, Tainaron ja muu tuotanto. Olli ja Riitta Jalosen tuotanto.

Isolated pencil with bite marks on

ALKUSANA -KIRJOITTAJARYHMÄ                                                                                  Jatkuu syksyllä uusin kuvioin.

Vapaan kirjoittamisen ryhmä Alkusana aloitti Alkupisteessä lokakuussa. Ryhmää vetää   kirjailija Pirjo-Riitta Tähti.

Alkusana on kirjoittamisesta kiinnostuneiden ja uusia virikkeitä kaipaavien kirjoittajien kohtaamispaikka. Ryhmässä teemme lyhyitä, kirjoittamiseen innostavia ja virittäviä harjoituksia. Tapaamiseen voi tuoda myös omia tekstejä ääneen luettavaksi ja keskustelun aiheeksi.
Alkusana -kirjoittajaryhmä kokoontuu luovan, vapaan kirjoittamisen merkeissä noin kerran kuussa.  Varaa mukaan kynä ja paperia sekä 7€ ovimaksuksi. Kahvi- ja teetarjoilu. Ryhmään voi osallistua max 10 henkilöä.
____________________________________________________________________       

PIUHAT SEKAISIN – kapinallista kirjontaa                                                                Jatkuu syksyllä uusin kuvioin.

12745688_991800654233908_6094599981428807095_n

24.2. vieraana oli tekstiilitaiteilija Anna-Maija Aarras, jonka kirjontateos yllä.

Kirjonnan keinoin tarkastellaan yksittäisen ihmisen hämmennystä maailmassa, jota on vaikea enää ymmärtää. Kukin osallistuja lähestyy teemaa oman kokemuksensa kautta. Hidas tekotapa luo kontrastia aiheen ja sen käsittelyn välille ja edesauttaa sen yhteistä  prosessointia. Piuhat sekaisin -projekti on valittu mukaan Yhteisötaiteen 1. triennaaliin.

_________________________________________________________________________

Tainaron_v02

Tainaron ja Leena Krohnin tuotanto yleisemminkin on tehnyt moniin lähtemättömän vaikutuksen. Seuraavalla kerralla Ulla Halkola ja Arja Pasila kertovat Leena Krohnin tuotannosta ja omasta suhteestaan siihen.

Veronikan työ

KIRJAPIIRI sunnuntaina 17.01.2016 klo 17. (uusi viikonpäivä!)

Taidegraafikko Veronika Ringbom kertoo, mitkä kirjat ja lukukokemukset ovat vaikuttaneet hänen teoksiinsa ja miten. Hänen näyttelynsä Tummat virrat on parhaillaan Galleria Joellassa 31.1. saakka (Länt. Rantakatu 21). Tavataan kirjojen, taiteen ja teekupposen äärellä ALKUpisteessä!

Kuvan teos: Sjöjungfru i oktober, Lokakuun merenneito

talo

Gerbiilien joulu ALKUpisteen ikkunassa

Gerbiilit vierailevat ALKUpisteen jouluikkunassa. Päätyökseen ne esiintyvät Tehdas-teatterin jännärissä ”Rakkaudella Agatha”, joka pohjautuu Agatha Christien dekkariin “Eikä yksikään pelastunut”. Näytelmä on tauolla. Ikkunassa gerbiilien taustalla on pahvinen Alkun talon fasadi. Jouluikkunan ovat tehneet talon ja naapuruston asukkaat.

Tehdas-teatterin ja Kuuman Ankanpoikasen yhteistuotanto Rakkaudella Agatha sai ensi-iltansa 2014 syksyllä Manillan talon salaperäisellä ullakolla. Näytelmän ohjasi Merja Pöyhönen, joka on myös tehnyt jyrsijänuket  yhdessä Hanne Lammin kanssa.  www.tehdasteatteri.com

___________________________________________________

NVC – myötäelävä vuorovaikutus                                                                  Jatkoryhmän Tapaamiset syksyllä 2015 klo 17.30-19.30

keskiviikko 23.9.  Harjoituksia

keskiviikko 7.10. Empatian voima

maanantai 19.10. Vihan perusteellinen ilmaiseminen

maanantai 2.11. Harjoituksia

maanantai 16.11. Empaattinen yhteys omaan itseen

keskiviikko 2.12. Harjoituksia

maanantai 14.12. Empaattinen vastaanottaminen

MINULLE MERKITYKSELLINEN KIRJA

jutta

Turkulainen Jutta Tukia tulee kertomaan tuoreesta runokirjastaan ”Pieniä asioita”,  ja kaikesta mitä siitä on seurannut, kuten tekstien kääntymisestä puhuttelevaksi musiikiksi ja sen esittämisestä yhdessä kumppanin Jannen kanssa. Ja miten luova prosessi on auttanut elämään  parantumattoman neurologisen sairauden kanssa.

FILMSTARS’ CAFÉ

 Marilyn in the kitchen

Suolaista ja makeaa 50-luvun filmitähti-hengessä. Tule selaamaan aitoja 50-luvulla (ja 60-luvun alussa) kerättyjä filmitähtivihkoja. Jos on tallella, niin ota omat vihkot ja kuvat mukaan! Valkokankaalla dokumentteja Audreysta, Jimmystä, Elisabethista, Rockista, Marlonista..

Kuohkea keittounelma, 5 euroa:                                                                           Kermainen maa-artisokkakeitto Marilynin tapaan, voisämpylä

Kahvi tai tee ja 2 kakkupalaa, 5 euroa:                                                                REX-kakku (50-luvun superuutuus!),  Unelmatorttu (kaikkihan me unelmoitiin filmitähdistä..), Puhelinkakku Ansa Ikosen tapaan

 

laulupeo

LAULUN VOIMA VIROLAISTEN YHDISTÄJÄNÄ                                                            Tiistaina 27.10. klo 19.00.

Tallinnan tanssi- ja laulujuhlat olivat viime vuonna suuremmat kuin koskaan 150 vuoteen. Pelkästään esiintyjiä oli 42 000 ja yleisömäärää voi vain arvailla! Laulu ja tanssi antavat osallistujille sellaista yhteistunnetta, että sen voimin eletään taas viisi vuotta eteenpäin. 

Turussa viron kieltä opettava, kuorolaulua harrastava Mari Jurtom kertoo, mistä Tallinnan laulu- ja tanssijuhlissa on kysymys, mihin sen voima perustuu ja mitä se virolaisille merkitsee, mitä järjestelyjä näin valtava tapahtuma vaatii ja miten kaikki saadaan sujumaan. Ohessa nautitaan virolaisia suupaloja. Osallistumismaksu 5€.

Pe 12.6. 2015 klo 12-16 KUKKA JA KURPITSA viljelytapahtuma Ekoluodolla   KASVUN IHME JATKUU KOKO KESÄN!

2. istuttamista vielä parempi

Wäinö Aaltosen museon vieressä olevalle Ekoluodolle (museon ja tunnelin välissä oleva alue) tehdään istutuslaatikoihin kaupunkilaisten yhteistä, monenkirjavaa kukkatarhaa.
Tulkaa siis perjantaina sankoin joukoin istuttamaan omia taimia tai mitä vain, joilla saadaan Ekoluoto kukkimaan! Istutuslavoja on sopivalla korkeudella myös pyörätuolin käyttäjille. Ekoluodolle on esteetön pääsy.
Paikalla on workshop, jossa puutarhasuunnittelija Terhi Tammila opastaa siemenpommien tekoa. Klo 14 alkaen Nordic Puppet Ambassadors esittää hulvattoman Nopean Toiminnan Tonttujoukot-performanssin/installaation. Esitys on osa Olohuone-festivaalia.
Kesän mittaan Ekoluodolle järjestetään lisää aiheeseen liittyviä tempauksia. Tapahtuma on suunniteltu yhdessä Turun museokeskuksen kanssa.

_________________________________________________________________________

YHTEISÖTAITEEN KIRJONTAPROJEKTI ”Hyvä ja paha tieto”                               OLOHUONE kaupunkitaide-festivaalilla 10-12.6. 2015Ulla 1

PISTO-KAS työt, tekijät ja teosten sijaintipaikat:

HÄMMÄSTYSTYYNYT, Ulla Halkola. Café Sirius, pääkirjasto.
HER2 POSITIIVISET, Tuula Bergqvist. Piispankatu 6:n edusta.
AISTIN LÄMMÖN, Marjo Laasola. Gellari, Piispankatu 6.
ITÄMEREN MIKROROSKAT, Leena Lyysaari. Yliopistonkatu 29 (entinen Anttila)
PAPUKAIJAN KIIREET, Leena Heino. Kasvitieteellinen puutarha, Ruissalo.
ÄLÄ UNOHDA, Riitta Liede. K-market Martinmylly, Martinkatu 5.

Neljän teoksen ja kirjonnan installaatio ELÄMÄNLANKA
ALKUpiste, Matinkatu 4 (Martinmyllyn vieressä) ke-la klo 14-18:

UNTANI ON HÄIRITTY, Eila Hannula
SINÄ JÄIT VIERELLENI, Arja Pasila
OLE AINA ILOINEN, Riitta Liede
KYLLÄ SYYHELMÄ KYNNET ANTAA, Terhi Tammila

Lisää Pisto-Kas fb-sivuilla

IMG_00451-1024x767

Alkupisteessä on jatkunut koko kevätkauden ajan yhteisötaiteellinen, kuvataidetta ja kirjontaa yhdistävä projekti kuvataiteilija Suvi Aarnion johdolla. Projektin teema on Hyvä ja paha tieto. Suvi Aarnio yhdistelee itse teoksissaan käsityötekniikkaa ja kuvataidetta kursailemattomasti. Lanka ja neula toimivat värikynien, maalien ja siveltimen tapaan, perinteitä unohtamatta. Samaa menetelmää hän on toteuttanut myös yhteisötaiteessa. Viimeksi hän toteutti Raumalla unelmiin perustuvan yhteisöprojektin, jonka lopputulos oli esillä Lönnströmin taidemuseon Unelma-näyttelyssä viime vuodenvaihteessa.             (Kuvassa yksityiskohta Suvi Aarnion teoksesta The ones thereafter: Divine.)

tä'kki

Aiemmin Aarnio on toteuttanut myös Painajaisista paksu peite -yhteisöteoksen (2011), jonka lähtökohtana oli vanha uskomus painajaisesta fyysisenä olentona, joka yön turvin kiipeää nukkujan päälle tukahduttaen tämän. Hopeakoristeiselta peitteeltä näyttävä täkki paljastuukin läheltä katsottuna eri ihmisten kirjoittamista ja piirtämistä painajaisaiheista.

______________________________________________________________________

Lauantaina 6.6. 2015                                                                                                    MATKA TUUSULANJÄRVEN TAITEILIJAKOTEIHIN                                                   

Tutustumme taidemaalari Pekka Halosen ateljeekotiin ja Jean Sibeliuksen kotimuseoon Ainolaan ympäristöineen. Opastus molemmissa. Museokäyntien välissä nautitaan kiireetön lounas Tuusulanjärven rantamaisemissa.

10.00 lähtö kauppatorilta Ortodoksikirkon edestä (Muurinen)
12.45 opastuskierros Pekka Halosen ateljeehuvila Halosenniemessä
14.00 lounas, ravintola Mankeli/Krapinhovi (alkuruoka ja keitto noutopöydästä, pääruoka pöytiin tarjoiltuna lautasannoksina, jälkiruoka ja kahvi noutopöydästä)
16.00 Jean Sibeliuksen kotimuseo Ainolan ulkotilat (puutarha, hauta, sauna jne)
16.30 opastuskierros Ainolassa
18.00 lähtö Turkuun
20.00 takaisin Turussa

Matkan hinta 85 euroa, jäsenille 75 euroa. (sisältää matkat, sisäänpääsyt museoihin, opastukset ja lounaan)

Keskiviikkona 3.6.2015 klo 19.00-21.00                                                             KESKUSTELUILTA LYHYTELOKUVAN PARISSA
yhteistyössä Valokuvaterapiayhdistyksen kanssa
Lizzie Thynne
“Ethics of Storytelling” konferenssissa esitettävän lyhytelokuvan esittely- ja keskusteluilta. Lizzie Thynne näyttää meille lyhytelokuvansa, jonka jälkeen hänen kanssaan voi keskustella aiheesta. Lizzie Thynne, Reader in Film, School of Media, Film and Music, University of Sussex   http://lizziethynne.co.uk/
http://www.sussex.ac.uk/profiles/107668

Tiistaina 2.6. 2015 klo 13-18                                                                                                   AVOIMET OVET ALKUpisteessä (Martin kaupunginosaviikko)                                       Tervetuloa tutustumaan ALKUpisteen toimintaan ja Alkun talon omaleimaiseen historiaan.

TUUSULANJÄRVEN TAITEILIJAYHTEISÖ JA SEN MERKITYS                      Taustoitusta ennen matkaa torstaina 28.5. klo 17.00 ALKUpisteessä                        

Palautetaan mieliin, mikä oli Tuusulanjärven taiteilijayhteisö, keitä siihen kuului, miksi se perustettiin ja mikä sen merkitys oli etenkin vuosisadan alun poliittisesti levottomina aikoina. Yhteisöön kuuluivat Suomen taiteen kultakauden tunnetuimmat edustajat: Juhani Aho, Venny Soldan-Brofeldt, Eero Järnefelt, Pekka Halonen, J.H. Erkko ja Jean Sibelius.

Sunnuntai 17.5. klo 13.00                                                                                                      OPI VILLIYRTTIEN TUNNISTAMISTA JA KERÄÄMISTÄ                                                    kädestä pitäen luonnossa

10687985_10152482507224160_4860820689840753335_o-e1410639198651Vetäjänä Ossi Kakko, villiyrttien ja -vihannesten tuntija ja kouluttaja, joka on saanut oppinsa omakohtaisen kokemuksen kautta. Ossi Kakko asuu ja viljelee nykyisin Ähtärin luomukylässä. Katso Ossi Kakon haastattelu täältä.

                                      Paikka: Koroisten Lumo-keskus 

Torstai 7.5.2015  klo 17.00
PUNKKIEN VÄLITYKSELLÄ LEVIÄVÄT TAUDIT
Varotoimet, oireet ja hoitoon hakeutuminen (Borrelioosi ja puutiaisaivokuume = TBE)
Lääket.tri Heta Yrjänäinenmmmmmm

puutiaisen-levinnaisyys

IMG_1523 julk

Sunnuntaina 3.5. 2015                                                                                                      LÄHELLE NÄKEMISEN TÄRKEYS

Luontoretki Kurjenrahkan kansallispuistossa. Pukkipalon reittiä, noin 9 km, pidetään koko lounaisen Suomen hienoimpana vanhan metsän kohteena. Reitin varteen sattuu myös Pukkipalon aarnialue. Luonto-oppaana on biologi Mika Lehto, joka avaa näkemään luonnon lainalaisuuksia ja sitä, miten pienimmälläkin elollisella on tarkoituksensa tässä maailmassa. Katso Mika Lehdon haastattelu täältä. 

Lauantaina 18.4. klo 11-17                                                                                      KIRPPUTORI ALKUpisteessä. Mielenkiintoisia löytöjä!  

Tiistaina 21.4. klo 17.00 listi
MITEN LUONTO HOITAA                      – yrtit ja luonnonkasvit itsehoidon välineenä
Diplomi-fytoterapeutti Liisa-Maija Verainen kertoo mauste- ja luonnonyrteistä ja innostaa ihmisiä keräämään omaa luonnon ”kotiapteekkia”. Näkökulma on kasvilääkinnällinen, mutta samalla saadaan myös vinkkejä yrttien käytöstä päivittäisravinnossa. Mausteyrttien lisäksi tutuilla luonnonkasvailla, kuten nokkosella, voikukalla, siankärsämöllä jne. on paljon terveysvaikutuksia. Liisa-Maija Verainen pitää Mynämäellä omaa yrttitilaa ja Tarinayrttitarhaa.

Kuuletko, mitä oikeasti haluan sanoa? Kuulenko, mitä sinä oikeasti haluat sanoa?

jessu

MYÖTÄELÄVÄ VUOROVAIKUTUS
25.3. – 22.4. 2015 klo 17.30-19.30 (viisi peräkkäistä keskiviikkoa)

Nvc on kieleen perustuva vuorovaikutusmetodi, jonka tarkoituksena on mahdollistaa myötäelävä ja rauhallinen vuorovaikutus kaikissa tilanteissa ja luoda aito yhteys ihmisten välille. (Nvc =non-violencent communication)

Kurssilla käydään läpi nvc:n perusteet ja sen taustalla olevaa filosofiaa (samantyyppistä kuin joogassa ja mindfullnessissa, eli korostetaan läsnäoloa hetkessä) ja tehdään harjoituksia. Kurssikerrat koostuvat opetuksesta, keskusteluista ja harjoituksista. Oppimisen tueksi jaetaan jonkin verran materiaalia, halutessa voi tehdä omiakin muistiinpanoja. Toivottavaa olisi osallistua jokaiselle, tai ainakin mahdollisimman monelle kerralle, koska asiaan voi olla hankala päästä sisälle kesken kaiken.

Nvc on helppo soveltaa kaikkeen kommunikaatioon niin parisuhteissa, perheissä kuin työympäristöissä. Sitä on käytetty jopa maiden ja eri uskonnollisten ryhmien konfliktien selvittelyssä. Suurin osa ihmisten välisistä ongelmista on ratkaistavissa kommunikoimalla. Nvc auttaa kommunikoimaan tavalla, jossa on mahdollisimman helppo kuulla mitä oikeasti haluamme sanoa.

Kurssin vetää Jessu Matilda Kayleygh-Ingalill (kuva).

kaiki

KUVATAITEEN KIMURANTIT KUVIOT                                                                       Keskusteluja kuvataiteilijoille kolmena perjantaina 20.2., 6.3. ja 20.3. klo 17.00

Kutsujat: kuvataiteilijat Mikko Paakkola ja Riitta Liede (ALKUpisteestä).                    Paikka: Kulttuuriklubi ALKUpiste, Matinkatu 4 C, Martin kaupunginosa

Kuvataiteilijan työ on luonteeltaan yksinäistä. Useimmilla ei ole työyhteisöä ja moni kaipaakin vuorovaikutusta ja keskustelua kollegoidensa kanssa. ALKUpisteessä järjestetään kolmena perjantaina keskustelutilaisuus, johon kutsutaan jo pitempään ammatissa toimineita kuvataiteilijoita vaihtamaan ajatuksia keskenään. Keskustelujen pohjaksi on valittu eri teema joka perjantaille.

Perjantai 20.2. klo 17.00
Taiteen tekemisen hitaus
Luomisprosessiin uppoutuminen edellyttää aikaa, kiireettömyyttä ja kärsivällisyyttä. Onko se mahdollista tänä päivänä? Mitkä ovat pahimmat häiriötekijät?

Perjantai 6.3. klo 17.00
Taiteen tila ja ympäristö
Mihin ja millaisiin tiloihin taidetta tehdään ja millä ehdoilla? Missä määrin tila ja kaikki siihen liittyvät ehdot määrittelevät taidetta? Mitä muita vaihtoehtoja voisi olla?

Perjantai 20.3. klo 17.00
Taide ja kilpailu
Taidebrändäykseen ja taidemarkkinoilla pärjäämiseen tulee jatkuvasti uusia keinoja, joihin nykyään koulutetaan jo opintovaiheessa. Muodostaako se kilpailuasetelman eri ikäisten taiteilijoiden välille? Mitä vahvuuksia toisaalta kokemus ja kypsyys tuovat taiteilijalle?

Adiche

AFRIKKALAINEN LUKULAMPPU          afrikkalaista nykykirjallisuutta

FM Kaiju Harisen kirjallisuus-piirissä keskustellaan yhdestä kirjasta kerrallaan, mutta aihepiiriä sivutaan aina myös laajemmin. Harinen valmistelee aiheesta väitöskirjaa.

Kirjallisuuspiiri on avoin kaikille ja mukaan voi tulla myös kertaluontoisesti. Alla mainitut kirjat löytyvät Turun kaupunginkirjastosta, mutta kirjan lukeminen ei ole välttämätöntä. Tule siis kuulemaan, mistä afrikkalaiset kirjailijat nykyaikana kirjoittavat, mitä asioita he nostavat esille ja miksi.

KORUTYÖPAJA lauantaina 31.1. klo 14-17

korut

Paikka: Spectro-puoti, Kauppiaskatu 16. ( Enkeliravintolan talo).

Tehdään afrikkalaistyylisiä koruja puuhelmistä, kangaspaloista ja muista arkisista materiaaleista. Jos haluat, ota mukaan joku oma koru, jonka haluat uudistaa. Inspiraation lähteinä ovat senegalilaiset korut. Korujen tekoa ohjaavat Riitta Liede ja Ulla Halkola. Lisäksi afrikkalaista musiikkia ja tarinoita Senegalin St Louisin arjesta.

Osallistumismaksu 6 euroa. Maksu sisältää korumateriaaleja ja pientä purtavaa.

KUNDALIINIJOOGAN alkeiskurssi

johanna

Kundaliinijooga on kokonaisvaltainen harjoitusmuoto, joka antaa lisää energiaa ja jaksamista arkeen. Se parantaa keskittymiskykyä, auttaa hallitsemaan stressiä, lisää vastustuskykyä sekä tasapainottaa mieltä.

Joogatuntiin kuuluu fyysisiä harjoituksia, rentoutuminen sekä lyhyt meditaatio. Viiden kerran alkeiskurssi sopii kaikille, aikaisempaa kokemusta joogasta ei tarvita. Voit osallistua joko koko kurssiin tai yksittäisille tunneille.

Tiistaisin 13.1.-10.2.2015 klo 17.00-18.30.

Opettajana kundaliinijoogaohjaaja Naam Simran Kaur (Johanna Nurmi)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s